9 Nisan 2016 Cumartesi

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

Ağız kokusu kadın, erkek herkesin başına gelebilen nefesin kötü kokması durumdur. Bu durum genel olarak ağız temizliğinin eksikliğinden kaynaklanır. Ancak doğrudan da dişimi fırçalasam geçer diye düşünmeniz yanlış olur. Çünkü kimsenin hoşuna gitmeyen bu kokunun bir diğer sebebi de  vücudunuzdaki çeşitli karaciğer, mide ve böbrek hastalıklarının habercisi olabilir.

Dolayısıyla Kanuni Sultan Süleyman' ın
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi"
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi 
sözlerini aklımıza getirirek, sağlığımızın riske edilemeyeceğini bir kez daha özümseyip derhal önlemimizi almalıyız.


Neden Ağzımız Kokar

Ağız kokusunun 2 farklı nedeni vardır. Birincisi ağız hijyenine dikkat etmeyen ve acıkan kişilerde meydana gelen ağız kokusu. İkincisi ise belirli bir hastalığın habercisi olan ağız kokusu. Ağız kokunuzun sebebini öğrenmek istiyorsanız derhal diş fırçanızı ve macununuzu elinize almalısınız. Dişlerinizi güzelce fırçaladıktan sonra dilinizi de fırçalamayı asla ihmal etmeyin. Ağzınızın daha temiz olması için diş macununu reklamlardaki gibi kocaman sıkmanıza hiç gerek yok, mercimek tanesi kadar macun tüm olayı halleder içiniz rahat olsun. Gece yatarken dişlerinizi fırçalamazsanız, sabahları sizin de farkedeceğiniz o acımsı tadın ve kokunun sorumluları olan bakteriler siz uykudayken çok hızlı bir şekilde çoğalır.

Tahmin edebileceğiniz gibi sigara içenlerin ağzı da çok kokar. Bunun sebebi de yine yeterince diş temizliğin yapılmamasıdır.

Reflü hastalığına sahip olanlar sık sık ağız kokusundan şikayetçi oluyorlar.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra koku kayboluyorsa korkacak birşey yok demektir. Ancak fırçalamanıza rağmen koku devam ediyorsa bir an önce muayene olmanızı öneririm.


Ağız Kokusu Nasıl Geçer


  • Ağız kokusunu önlemek için dişlerinize çok iyi bakmalısınız. Fırçalamayı asla ihmal etmemelisiniz ki kokunun asıl sebebi olan bakteriler ağzınızda çoğalmasınlar.
  • Bakterileri en aza indirmek için diş ipi ve ağız bakım suları kullanabilirsiniz.
  • Diş fırçalarken en büyük yanlışlardan biri de dili fırçalamayı unutmaktır. Ağız kokusuna neden olan bu bakterilerin çoğu dil üzerinde olur. Bu yüzden dişlerinizi fırçalarken dilinizi fırçalamayı asla ihmal etmeyin.
  • Ağız kuruluğu da koku yapar. Bol su içerek hem daha sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz hem de ağız kokusundan kurtulursunuz.
  • Yiyeceklerinizde tarçın kullanırsanız ağızda oluşan bakterilerin sayısı çok büyük oranda azalır.
  • Sigarayı hayatınızdan çıkarın. Sayfalarca zararını saymakla bitiremeyeceğimiz sigaranın bir zararı da ağız kokusudur.
  • Uzun süre aç beklemeyin. 
  • Sakız çiğneyin. Böylece sakız hem dişinizin temizliğinde hemde tükürük salgılayarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.


5 yorum:

  1. kesinlikle dilin fırçalanması önemli ki bence çogu kişi yapmıyor bunu sanki yemekler sadece dişe temas ediyor gibi algılanıyor ve ağız gargara suları da tabi iyi olanları çok etkili.. ama en önemlisi duyarlı ve dikkatli olmak bunları yapmıyorsa kişi uzak dursun bari sosyal ortamda oldugunu bilsin yani dimi :)

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle dilin fırçalanması önemli ki bence çogu kişi yapmıyor bunu sanki yemekler sadece dişe temas ediyor gibi algılanıyor ve ağız gargara suları da tabi iyi olanları çok etkili.. ama en önemlisi duyarlı ve dikkatli olmak bunları yapmıyorsa kişi uzak dursun bari sosyal ortamda oldugunu bilsin yani dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani çok haklısınız. Asıl önemli olan duyarlı olmak sosyal bi ortamda olduğunu bilmek, kendi sağlığını hiçe sayıyorsan bile insanları rahatsız etmemeye çalışmak

      Sil
    2. ben de çok dikkat ediyorum ve gerekli özeni göstermemek gerçekten çok ayıp

      Sil
  3. Bende gerekli özeni gösteremiyorum sahip olduğum alışkanlılardan dolayı ne yani sosyal ortamdan uzak mı durayım

    YanıtlaSil

Gmail oturumunuz ile yorum yapabilmek için Google' ı
Sadece isim vererek yorum için Adı/Url' i seçerek isminizi yazarak..
İsim vermek istemiyorsanız Anonim' i seçerek yorum yapabilirsiniz...