31 Mart 2016 Perşembe

Neden Yaşlanırız?

yaşlı kadınHer gün yeni bir ilerleyişle karşımıza çıkan ve sınır tanımayan estetik, kozmetik ve sağlık sektörü eskiden beri insanlığın içinde var olan genç kalma arzusunu gidermeye devam etse de eninde sonunda her insanın yaşlanacağı gerçeğini ortadan kaldıramıyor; en azından şimdilik! Bu durum hayatın en acı gerçeklerinden sadece bir tanesi. Bilim adamları 150 yıla kadar yaşayabileceğimize inansalar da bugün insan ömrü ortalama 75 yıldır. Bir nevi vücudumuzun biyolojik ve kimyasal yıkımı sayabileceğimiz yaşlanmanın sebebi nedir?
Neden yaşlanıyoruz?


Yaşlanma aslında..
insan doğasının doğduğu andan itibaren zamana karşı göstermiş olduğu tepkilerden bir tanesidir. Bu tepki zamanla birlikte artar. Vücudun ya da organların yaşlanması, hücresel ya da moleküler düzeydeki değişikliklerin birikmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Beslenme şekli, güneşin ışınlarına maruz kalma miktarı, kullanılan kozmetik ürünler, duygusal stres yaşlanma faktörünü hızlandıran etkenlerdir.

Hücrelerimiz zamanla büyür ve hücre zarından madde alışverişi zamanla zorlaşmaya başlar bu sebepten dolayı vücudumuzdaki hücre sayısını dengede tutmak için zamanı geldiğinde bu hücreler bölünmeye başlar. Bölünme sırasında hücre içerisindeki genetik madde kendini kopyalamak için genlerin uç noktasında bazı genler kısalarak yeni hücreye geçer. Her hücre bölünmesinde bu genler kısalarak artık ileriki bölünmelerde kısalamaz hale gelir. Yaşlıların yaralarında ki geç iyileşme bu durumu en iyi özetleyen durumdur. Biz ne kadar kendimize dikkat etsek de gün içerisinde hücrelerimizin işleyişini zararlı yönden etkileyen yabancı maddelere maruz kalıyoruz; alkol, sigara yada dumanı, havadaki ağır metaller ve radyoaktivite vs. Bu maddeler bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızın işleyişini bir şekilde etkiler.

Biz ne kadar yaşlanmamızı geciktirmek için tıbbi yada doğal müdahalelerde bulunsak da sadace yaşlanma etkisini yavaşlatabiliriz. Nitekim
günümüz teknolojisiyle yaşlanmayı tam olarak durdurabilmek  mümkün değildir.

Ancak yavaşlatmak tabiki mümkündür. Nasıl daha genç ve canlı görünebileceğinizi öğrenmek için Cildi gençleştirmenin 7 yolu  adlı yazıma göz atabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gmail oturumunuz ile yorum yapabilmek için Google' ı
Sadece isim vererek yorum için Adı/Url' i seçerek isminizi yazarak..
İsim vermek istemiyorsanız Anonim' i seçerek yorum yapabilirsiniz...