28 Temmuz 2015 Salı

Geceleri Uyuyamıyor musunuz?

uyuyamayan kızYastığa çeyrek kala uyumak diye birşey varmış. Şu kafasını koyar koymaz uyuyanlardan bahsediyorum. Kimileri de yatağa girdikten sonra bir sağa bir sola döne döne bir türlü uyuyamaz. Haliyle sabah da uykusuzluk çeker. Bu uykusuzluğun verdiği agresiflik ve stres de bütün günü mahvetmeye yeter. Eğer sizde gece yatağa girdikten sonra uyuma problemi yaşıyorsanız şu söyleyeceklerime kulak verin.



Bu yollarla uykudan kaçamayacaksınız

Duş Alın
Gidip ılık bir duş aldıktan sonra gözleriniz hafiften kapanmaya başlayacaktır. Kurulandıktan sonra yatağınıza kıvrılın bakın nasıl da kedi gibi uykuya dalacaksınız.

Yiyecek olarak
Uykunuzun hızla gelmesini istiyorsanız ve hafif de birşeyler atıştırmak istiyorsanız muz, yoğurt, bal ya da patates yiyebilir, ayrıca ılık süt içebilirsiniz.

Ders çalışabilirsiniz
Öğrencisiniz ve sabah erkenden dersiniz var. Ama bir türlü gözünüze uyku girmiyor. O zaman yapılacak iş basit. Alın hemen bir kalem ders çalışmaya başlayın. Ne kadar hızlı uykunuz geldiğine şaşıracaksınız. Gözler kaymaya başladı mı çaktırmadan yatağa geçin ve sabaha kadar mışıl mışıl uyuyun.

Kitap Okuyun
Bu taktik ders çalışma taktiğine benzer. Ama yatakta olduğum ve kalem kullanmadığım için kitap okumayı daha çok tercih ediyorum. Kitap okurken insanın kafası dağılır ve sakinleşir. Yatarak okumaya devam ederseniz 10-15 dakika sonra uykunuz gelecektir.

Telefon ve Bilgisayardan Uzak Durun
Eğer gerçekten uyumak istiyorsanız ya da uyumanız gerekiyorsa bu ikiliden uzak durun. Yoksa bir bakarsınız saatler geçmiş. En son pişman olup, keşke hiç bakmasaydım diyerek yatağa gömersiniz kafanızı. Bildiğiniz gibi artık internet dünyası çok aktif ve ilgi çekici bir çok makale, yazı, müzik, video var. Şuna da bir bakayım, buna da bakayım derken sabah oluverir aman dikkat edin.

Müzik Dinleyin
Evet, birçoğumuzun favorisi bu sanırım. Müzik dinleyerek uyuyakalmak en sevdiğim uyuma tarzlarından birisi. Ancak kulaklıkları tam takmıyorum kulağıma ve uyuduktan kısa süre sonra kulağımdan düşüyorlar. Bunu neden yapıyorum? Eğer gece uyurken müzik çalmaya devam ederse bu beyni meşgul ediyor, aynı zamanda uyku kalitesinden çalıyor. Bunun olmaması için müziği otomatik kapatması için zamanlayıcı da ayarlayabilirsiniz.

Sarılın
Sevgilinizle birlikte yatıyorsanız ona sarılın. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir olaydır. Sevdiğin birine sarılırsan kısa sürede vücudun en rahat halini alır ve uyku hormonları hızla salgılanır. (Buradan sevgilim yok ki diyenlere sesleniyorum: siz de sarılın tam olarak aynı etkiyi yapmasa da yastığa sarılırsanız kısa sürede uykunuz gelir)

Soba, şömine yanına yatın
Ateşin sesini duyabildiğiniz ve sıcaklığını (rahatsız etmemesi şartıyla) hissedebildiğiniz yerde çok güzel uyursunuz. Siz bir uzanın gözleriniz zaten kapanacaktır.

Kolayca uykuya dalmanın 8 yolundan bahsettim. Umarım artık geç saatlere kadar yatakta bir oraya bir buraya dönerek işkence çekmek zorunda olmazsınız. Peki senin gece kolayca uyumak için yöntemlerin ne?

 Gece yatmakta sıkıntı yaşamıyor ama sabah uyanınca aşırı halsiz ve uykusuz hissediyorsanız daha sonra yazdığım 'Uykusuzluk' yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.


1 yorum:

Gmail oturumunuz ile yorum yapabilmek için Google' ı
Sadece isim vererek yorum için Adı/Url' i seçerek isminizi yazarak..
İsim vermek istemiyorsanız Anonim' i seçerek yorum yapabilirsiniz...