17 Temmuz 2015 Cuma

Saçlarınıza Sahip Çıkın!

Yıllar geçtikçe saçımızda oluşan seyrelmeler can sıkıcı hale gelebiliyor. Özellikle de sırma saçlı olduğumuz dönemleri hatırladıkça içimiz gidiyor.

Erkeklerin saç dökülme oranı kadınlara göre çok daha fazladır. Bunu etraftaki birçok kel erkekten kolaylıkla anlayabiliriz. Kadınlarda kellik oluşturacak kadar bir dökülme olmasa de saç tellerindeki incelme ve seyrelme moral bozmaya yetiyor. Saç dökülmesinin farklı farklı nedenleri var. Gelin bu nedenler neymiş ve çözümleri nelermiş inceleyelim. 



Yanlış saç bakımı
Uzmanlara göre saç düzleştirme, perma, boya yada  renk açma gibi işlemler eğer doğru uygulanmazsa saça büyük zararlar verir. Saçı çok gergin bağlamak, saç diplerinde bir zorlama yapacağı için yine zararlıdır. Ayrıca saçı çok sık yıkamak ve taramak da saçların fazla kırılmasına neden olur. Bunun için saç kremleri kullanabilirsiniz. Saçlarınızı havluyla sert bir şekilde ovalayarak kurutursanız daha fazla zarar görür ve kırılır.

Hamilelik
Hamileğin vermiş olduğu stress ve hormonal değişiklik saçlarınızda dökülmeye sebep olabilir. Doğum yapmak, (özellikle ilk defa doğum yapanlarda) travmatik bir etki yaratabilir. Bu yüzden doğum sonrası da saçlarınızda çok dökülme olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Böyle durumlarda korkmanıza hiç gerek yok. Birkaç ay güzelce dinlendikten sonra saçlarınıza yeniden kavuşacaksınız.

Protein Eksikliği
Özellikle diyet yapanlarda görülen bir durumdur. Eğer yeterince protein alınmazsa vücut bir şekilde proteini vücuda yetirebilmek için saç uzama işlemini kapatabilir. Böylece saçlar incelerek dökülmeye başlar.

Saçlarınızı normale döndürmek için süt, yumurta, balık, tavuk gibi doğal protein içeren besinler almalısınız. Eğer et veya herhangi hayvansal ürünleri yiyemiyorsanız sizin için hazırladığım 'Vejeteryanlar için en iyi protein kaynakları' yazımı okuyabilirsiniz.

Travma
Ameliyatlar, araba kazası, ciddi hastalıklar kalıcı saç kaybına neden olabilir. Saçlarımızın programlanmış 3 dönemi vardır. Büyüme, dinlenme ve dökülme evresi. Bu tarz olaylarda saç döngüsü bozulabilir ve saç kaybı yaşayabilirsiniz. İyi haberse, vücudunuz o şoku atlattıkça saçlarınız yeniden normale dönmeye başlayabilir.


Erkek Kelliği (Male pattern baldness)
Erkeklerin 3te 2si 60 yaşına geldiğinde saçlarının büyük çoğunluğunu kaybetmiş olur. Bunun sebebi genler ve erkeklik hormonlarıdır. Genellikle alnın kenarlarından başlayan açılma ilerleyerek baş üstünü kaplar.
Genetik olan bu sorunu engellemek isterseniz saç ektirme veya saç besleyici hormonlar kullanabilirsiniz.

Kalıtım
Eğer ailenizde genel olarak belli yaşlarda saçları dökülmüş kişiler varsa, sizin de o yaşlarda saçlarınızın dökülmesi büyük olasılıkta.

Duygusal Stress
Duygusal baskılar da en az fiziksel olanlar kadar etkilidir. Boşanma veya aile yakınlarından birini kaybetme ani duygu değişimine ve duygusal strese örnek verilebilir. Böyle durumlarda da saç dökülmesi doğaldır.

Aşırı kilo kaybı
Aniden çok kilo kaybederseniz saçlarınız da bu fiziksel değişimin şokuyla zayıflamaya yani incelmeye başlar. Bu sebepten yaşadığınız saç dökülmesi 4-5 ayda normale dönecektir, endişelenmeyin.

Kemotereapi
Eğer kemeterapi görüyorsanız bu saçlarınızın tamamının dökülmesine neden olur. Kemoterapi sürecini atlattıktan sonra saçlarınız tekrar çıkmaya başlayacaktır.

A vitamini fazlalığı
Çok fazla A vitamini içeren besinler almak saç dökülmesini tetikleyebilir. Ancak kalıcı bir dökülmeye sebep olmaz. A vitamini almayı azaltırsanız saçlarınızın normale döneceğini görürsünüz.

Yaşlanma
Yaş ilerledikçe zayıflayan ve dökülen saçlara sahip olmak kaçınılmazdır. Ancak saçlarınızı hormon takviyesiyle bir nebze kendine getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gmail oturumunuz ile yorum yapabilmek için Google' ı
Sadece isim vererek yorum için Adı/Url' i seçerek isminizi yazarak..
İsim vermek istemiyorsanız Anonim' i seçerek yorum yapabilirsiniz...