26 Haziran 2015 Cuma

Ramazan'da Yapılan Büyük Yanlışlar

Yıllardır eski Ramazan'ları yad edip şimdiki Ramazan'ların farklı olduğunu, yavaş yavaş o eski havasını kaybettiğini söyler dururuz. Ama bazı şeyler var ki onlar hiç değişmiyor. Özellikle de yapılan hatalar hep aynı. Herkesin kendine göre doğruları var ve kimse gerçekten doğru mu araştırmadan yıllardır uygulamaya devam ediyor.
Bu sene çok zor geçmesi beklenen Ramazan günleri yağmur ve yumuşak havanın etkisiyle tahmin ettiğimizden biraz daha kolay geçiyor. Peki sıcaklar geri geldiğinde ne olacak hiç düşündünüz mü?
Kolay bir oruç geçirebilmek için iftarda ve sahurda ne yediklerimiz çok önemli ama en az bunlar kadar önemli olan bir konu daha var. Neleri yememeliyiz!


İftarda durmaksızın yemek

Benim de yaptığım yanlışlardan birisiydi iftara başlar başlamaz bütün yemeklere saldırmak. Ancak saatlerdir aç duran midemizi düşünerek alıştıra alıştıra başlamamız gerekiyor. Orucumuzu açtıktan sonra çorbamızı içip bir süre beklememiz gerekiyor. Bu sayede mide enzimlerini hazırlıyor, metabolizmamız da düzene giriyor. Uzmanlara göre 15 dakika bekledikten sonra yemeğe devam etmemiz gerekiyor ama ben bu kadar bekleyemiyorum. En azından çorbayı yavaş yavaş içerek 3-4 dakika ana yemeğe geçmeden önce bekliyorum.

Bir süre bekleme yapmak ilerleyen dakikalarda doyduğumuzu anlamamıza da yardımcı oluyor. Bu yöntem Ramazan'da kilo alma şikayeti olanlar için çok faydalı. Eğer durmaksızın yemeye devam edersek tokluk hissi gelmediği için çok fazla yeriz. İftar sonrası mide ağrısı çekmek istemeyiz değil mi? :)

Sahur yapmamak


Gece sahurda genellikle hazırlaması kolay olduğu için kahvaltılıklar tercih edilir. Az bile olsa sahur mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde vücut gün boyu çok halsiz kalır. İş yapabilecek enerjiyi kendinizde bulamazsınız. Bu da günlerinizi verimsiz geçirmenize sebep olur.


Şekerli ve gazlı içecekler tüketmek

Yapılan büyük yanlışlardan biri de budur. Bu tarz içecekler ertesi gün çok fazla susamanıza neden olur. Özellikle sahurda suyun haricinde içecek olarak proteini bol olduğu için sütü tercih edebiliriz. Ayrıca eğer fırsatınız varsa sahur sofranızdan yoğurdu eksik etmeyin derim.

İftardan sonra şerbetli tatlı yemek

"Yemeğin ardından gelsin tatlılar. Oh miss." Derseniz eğer, kısa süre sonra gelen uyku ve yorgunluk hissinden hiç şikayetçi olmayın. Şerbet ve şeker oranı yüksek tatlılar yemek, insülini birden arttıracağı için yorgunluk hissi verir. İftardan sonra neden bir ağırlık çöküyor şimdi anladık sanırım.

Spor ve uzun yürüyüş yapmak

Tok karına, hele ki dikkat etmeyip çok fazla yemişsek spor yapmak çok zararlıdır. En azından 1, 1.5 saat beklememiz gerekir.


Siz de görüşlerinizi ve bir çok kişinin yaptığını düşündüğünüz yanlışlıkları bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu yanlışları yapmadan sağlıklı bir ramazan geçirmeniz dileğiyle.

Sağlıklı orucun sırlarının öğrenmek için bu yazımı okuyabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gmail oturumunuz ile yorum yapabilmek için Google' ı
Sadece isim vererek yorum için Adı/Url' i seçerek isminizi yazarak..
İsim vermek istemiyorsanız Anonim' i seçerek yorum yapabilirsiniz...